GAZİ YAKUP SATAR KİMDİR?

Şanlı İstiklal Savaşının son kahramanlarından Yakup SATAR 1898 yılında Kırım’da doğdu. Ailesiyle Eskişehir’e göç eden SATAR, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na katılmasıyla Basra Cephesi’nde savaştı. Sakarya Meydan Muharebesi’nde de düşmana karşı mücadele eden Satar, savaş sonunda Eskişehir’e döndü. Uzun süre çiftçilik yapan Satar, eşini kaybetmesinin ardından kızları ile yaşıyordu. Satar’ ın 6 çocuğu 50’ ye yakın torunu bulunuyor.

110 yaşındaki satar Eskişehir merkezde Hayriye mahallesindeki evinde 2 Nisan 2008 de vefat etti.

Türkiye Muharrip Gaziler Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Ertuğrul Özkütük Kurtuluş Savaşının son gazisi Yakup Satar’ ın isminin bir okula verilerek ebedi olarak yaşatılması için Vali Mehmet KILIÇLAR’a talepte bulundu. Gazilerin isteklerini olumlu karşılayan Vali Kılıçlar İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim CEYLAN’ a Gazi Yakup SATAR isminin bir okula verilmesi konusunda talimat verdi. Verilen talimat doğrultusunda Çankaya Mahallesindeki Kız Meslek Lisesi’nin isminin Gazi Yakup Satar Kız Meslek Lisesi olmasına karar verildi.

Yayın: 29.03.2019 - Güncelleme: 08.09.2023 21:57 - Görüntülenme: 607